Wat moet ik weten als ik bouwgrond koop?

Vooraleer je op zoek gaat naar bouwgrond, informeer je best eerst naar de richtprijzen in de regio waar je wil bouwen. Dit kan het best bij een makelaar die de marktsituatie als zijn broekzak kent.

Wanneer een perceel in woongebied ligt, wil dit niet per se zeggen dat het om bouwgrond gaat. Om dit te controleren kan je aankloppen bij de bevoegde dienst van je gemeente. Je kan er een stedenbouwkundig attest verkrijgen, maar ook de stedenbouwkundige voorschriften. Deze bepalen aan welke voorwaarden er moeten voldaan worden; dit kan gaan van type bebouwing tot gebruik van bepaalde materialen, enz.

Hou er rekening mee bij het bepalen van je budget mocht je grond nog niet bouwklaar zijn.
Staan er nog bomen die gerooid moeten worden of ligt er een hoop puin dat opgeruimd moet worden? Zijn alle nuts - & rioleringsleidingen al aanwezig?

Bouwgrond koop je niet alleen op het oog. Het bodemattest is een cruciaal document over de toestand van het perceel. En wil je zekerheid over de draagkracht van je grond, dan kan je nog altijd een sondering laten uitvoeren.

Vermijd addertjes onder het gras zoals mogelijke erfdienstbaarheden of de verplichting om binnen een vastgelegde termijn te bouwen. Informeer je hiervoor goed, bij de eigenaar of bouwheer.

Nog twee belangrijke factoren zijn de ligging en de oriëntatie van je perceel. Een gunstige ligging afhankelijk van diverse parameters kan je perfect nagaan via de MOBISCORE. De oriëntatie van de bouwgrond is van belang om optimale hoeveelheid daglicht binnen te krijgen als ook om van de warmte van de zon te genieten.

Tel bij de verkoopprijs ook notariskosten, registratierechten, erelonen & aktekosten mee. Informeer je bij een verkaveling goed voor wie welke kosten zijn zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

BOUWGROND ALS BELEGGING

Zie je de aankoop van een stuk bouwgrond eerder als een belegging? Weet dat elke gemeente of stad een belasting heft op onbebouwde bouwgronden & kavels, dit om bouwrijpe grond te activeren én speculaties te voorkomen. Er zijn uitzonderingen te verkrijgen, zoals een maximale vrijstelling tot 5 jaar na aankoop mits enkele voorwaarden.

Kortom, bouwgrond kopen lijkt eenvoudig dus laat je niet misleiden. Een makelaar is er om je te begeleiden met de nodige documentatie en duidelijk deskundig advies.